1945:Τα πρώτα βήματα ανασυγκρότησης του κράτους στο μακρινό Διδυμότειχο-Του Παντελή Στεφ. Αθανασιάδη

TIME-DOC
2 Ιανουαρίου 2019 18:16:00

Το Διδυμότειχο, ήταν η πρώτη πόλη που απελευθερώθηκε από τους Γερμανούς πολύ νωρίς στις 29 Αυγούστου 1944, με μάχη που έδωσαν οι αντιστασιακές δυνάμεις του ΕΛΑΣ. Διαδοχικά απελευθερώθηκαν οι υπόλοιπες πόλεις του νομού Έβρου, αλλά και των άλλων νομών της Θράκης (ειδικά της Ροδόπης και της Ξάνθης) που είχαν παραδοθεί τους Ναζί στους συμμάχους τους Βουλγάρους.
Η Κατοχή υπήρξε φρικτή περίοδος και η απελευθέρωση που άρχισε με τα Δεκεμβριανά στην Αθήνα, άρχιζε με τους χειρότερους οιωνούς. Στο νομό Έβρου μετά την εκδίωξη των κατακτητών, εγκαταστάθηκε το καθεστώς της Αυτοδιοίκησης Έβρου ΕΑΜ/ΕΛΑΣ, που ανέλαβε όλες τις εξουσίες. Όργανο της Λαϊκής Αυτοδιοίκησης ήταν η Νομαρχιακή Επιτροπή με 15 μέλη, που έδρευε στην Αλεξανδρούπολη. Το ΚΚΕ καθοδηγούσαν ο Γιώργος Ερυθριάδης (Πετρής) μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και Νίκος Κανακαρίδης (Λάμπρος).
Η ανώμαλη κατάσταση που επικράτησε δεν επέτρεψε στην κεντρική κυβέρνηση να στείλει αμέσως στρατό και κρατικούς λειτουργούς στον πλέον απομακρυσμένο νομό. Το κράτος και ο στρατός μαζί με Άγγλους, έκαναν την εμφάνισή τους στο Διδυμότειχο, μετά τα μέσα Απριλίου του 1945. Η περιοχή έβγαινε από τη δοκιμασία της Κατοχής με συνθήκες δυσμενείς.


Στην Αθήνα, ήδη είχαν πέσει οι μεταπελευθερωτικές κυβερνήσεις του Γεωργίου Παπανδρέου (24 Μαΐου 1944- 18 Οκτωβρίου 1945) και του Νικολάου Πλαστήρα (3 Ιανουαρίου 1945-6 Απριλίου 1945. Την Κυριακή 8 Απριλίου 1945, ορκίσθηκε η νέα κυβέρνηση του ναυάρχου Πέτρου Βούλγαρη.
Το «Εμπρός» σε πρωτοσέλιδο σχόλιό του ζητούσε να σταλούν στη Βόρεια Ελλάδα αριστείς δημόσιοι υπάλληλοι λόγω των συσσωρευμένων προβλημάτων, θεωρώντας ότι οι δύο προηγούμενες κυβερνήσεις (Γεωργίου Παπανδρέου και Νικόλαου Πλαστήρα) διέπραξαν σφάλματα στέλνοντας ως κρατικούς εκπροσώπους ανθρώπους που δεν διέθεταν ούτε τις απαιτούμενες στοιχειώδεις γνώσεις, μόνο και μόνο για να ικανοποιηθούν κομματικές αξιώσεις. Η εφημερίδα επεσήμαινε: «Να σταλούν λοιπόν, οι αριστείς των υπαλλήλων και κρατικών λειτουργών και επικεφαλής των να τεθούν πρόσωπα γνωρίζοντα τας ειδικάς συνθήκας των περιοχών και πιστεύοντα βαθύτατα εις την ελληνικότητα των εδαφών τα οποία θα διοικήσουν». Αυτό ήταν το κλίμα τότε και αυτό γίνεται κατανοητό…


Ο υπουργός- διοικητής Βορείου Ελλάδος Θ. Μανέτας, με έδρα τη Θεσσαλονίκη, που επισκέφθηκε την Αθήνα, δήλωσε ότι στις πόλεις που υπάρχουν Άγγλοι ή η Εθνοφυλακή επικρατεί ησυχία. Στην ύπαιθρο όμως υπήρχαν πολλοί ένοπλοι, κυρίως Ελασίτες, ενώ τα σύνορα δεν είχαν επανδρωθεί επαρκώς, με αποτέλεσμα να είναι δυνατή η είσοδος στο ελληνικό έδαφος βουλγαρικών συμμοριών.
Ο στρατός της χώρας τον Απρίλιο του 1945 αποτελούνταν από τρεις μεραρχίες και πολλά τάγματα Εθνοφυλακής, ενώ με δυσκολίες προχωρούσε η περαιτέρω ανάπτυξη του και η στελέχωσή του.
Με άλλα λόγια επικρατούσε στη Βόρεια Ελλάδα εύλογη ανασφάλεια, αφού ουσιαστικά δεν υπήρχε κράτος μετά την εκδίωξη των κατακτητών.

 

Το Διδυμότειχο αποκτά Οικονομικό Έφορο!


Ας επικεντρωθούμε όμως στο Διδυμότειχο, όπου τοποθετήθηκε ως Οικονομικός Έφορος ο Ιωάννης Κωνσταντόπουλος και κυρίως στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Απριλίου 1945. Διασώθηκε μια αναφορά του που περιγράφει τα πρώτα βήματα ενός κράτους που προσπαθεί να σταθεί στα πόδια του, ανασυγκροτώντας τις διαλυμένες υπηρεσίες του, τόσο από τους κατακτητές Ναζιστές, όσο και από τα αποτελέσματα μιας ανώμαλης εσωτερικής κατάστασης, που για την Αθήνα περιγράφεται με την ονομασία «Δεκεμβριανά», ενώ συνήθως δεν έχουμε εικόνα τι συνέβαινε στην άλλη Ελλάδα.
Η αφήγηση του Κωνσταντόπουλου αρχίζει από την άφιξή του στο Διδυμότειχο το μεσημέρι της 12ης Απριλίου. Ήρθε με το τρένο και συνταξίδευσε με τον προκάτοχό του Αλέξανδρο Καραθάνο, ο οποίος λόγω της κατάργησης της Οικονομικής Εφορίας Διδυμοτείχου από την Αυτοδιοίκηση Έβρου ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στις 27 Ιανουαρίου, έφυγε και για λόγους ασφάλειας πήγε στο Σουφλί. Η κυβέρνηση όμως των Αθηνών, τον τοποθέτησε πλέον στην Ξάνθη. Στο Διδυμότειχο, τις αρμοδιότητες της καταργηθείσας Οικονομικής Εφορίας, είχε αναλάβει η ΕΤΑ, δηλαδή η λεγόμενη Επιμελητεία Του Αντάρτη, με την υπ’ αριθμ. 931 απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου.


Ο Κωνσταντόπουλος με τον Καραθάνο πήγαν στα γραφείο της Οικονομικής Εφορίας, όπου παρουσιάσθηκαν και τέσσερις νεοτοποθετηθέντες υπάλληλοι. Ήταν ο Νικόλαος Χατζηνικολαΐδης έκτακτος υπάλληλος με βαθμό εφοριακού ελεγκτή β’, ο οποίος κατά το διάστημα της Εαμοκρατίας (Οκτώβριος 1944- Απρίλιος 1945) είχε διατελέσει αντιπρόεδρος και ταμίας της Δημοτικής Επιτροπής Διδυμοτείχου. Ο Σταύρος Παπασταύρου μόνιμος εφοριακός γραμματέας β΄ τάξεως, που είχε διατελέσει αξιωματικός του ΕΛΑΣ. Ο Στέφανος Σαραϊτίδης έκτακτος οικονομικός υπάλληλος με μισθό ακολούθου, που είχε υπηρετήσει ως απλός στρατιώτης στις τάξεις του ΕΛΑΣ. Ο Απόστολος Χατζηπεντίδης έκτακτος εφοριακός υπάλληλος με μισθό ακολούθου, που δεν είχε αναμιχθεί στις οργανώσεις της Κατοχής και απολύθηκε κατά τη διάρκεια της Εαμοκρατίας. Και ο Γεώργιος Αγγελίδης εφοριακός κλητήρας, που είχε απολυθεί από την υπηρεσία του κατά τη διάρκεια της Αυτοδιοίκησης Έβρου ΕΑΜ/ΕΛΑΣ (απόφαση 2925/22-12-1944 του Νομαρχιακού Συμβουλίου).
Όλοι τους ζήτησαν να αναλάβουν αμέσως υπηρεσία δηλώνοντας ότι «επιθυμώσι να εργασθώσι νομιμοφρόνως» και όσοι από αυτούς είχαν αναμιχθεί στις οργανώσεις δεν βαρύνονταν με εγκληματικές πράξεις. Όλοι τους ήταν δημότες Διδυμοτείχου. Υπέβαλαν δηλώσεις για τη στάση τους κατά την Κατοχή και αντίγραφα των πράξεων διορισμών τους, υποβλήθηκαν στη Γενική Διοίκηση Θράκης.
Ο Καραθάνος που τους γνώριζε από την προϋπηρεσία του στο Διδυμότειχο, βεβαίωσε τον Κωνσταντόπουλο ότι δεν έχουν κατηγορηθεί για εγκληματικές πράξεις.

 

Η παραλαβή της υπηρεσίας


Από την επομένη 13 Απριλίου 1945 ο νέος Οικονομικός Έφορος Διδυμοτείχου άρχισε την παραλαβή της υπηρεσίας και του αρχείου της, που ολοκληρώθηκε στις 14 Απριλίου ημέρα Σάββατο. Αμέσως μετά όλοι μαζί άρχισαν να τακτοποιούν το αρχείο που παρέλαβαν, ενώ δημιουργήθηκε νέα Δημαρχιακή Επιτροπή υπό την προεδρία του δραστήριου μητροπολίτη Ιωακείμ κατά κόσμον Σιγάλα. Η επιτροπή αυτή είχε στόχο, έστω και χωρίς την παρουσία του Εθνικού Στρατού, που δεν είχε φτάσει ακόμα εκεί να προβαίνει σε κατασχέσεις και περισυλλογή όσων εγκατέλειψαν οι Γερμανοί και το ΕΑΜ (έπιπλα, σκεύη, τρόφιμα και άλλα κινητά αντικείμενα) έστω και χωρίς τη στήριξη του στρατού. Δύο μέρες αργότερα, στις 16 Απριλίου, κοινοποιήθηκε στο Δήμο Διδυμοτείχου επείγουσα πρόσκληση με την οποία καλούσαν όσους κατέχουν τρόφιμα, έπιπλα κ.λπ. που ανήκαν στους Γερμανούς ή στις διαλυθείσες οργανώσεις, ή σε Βουλγάρους και τα κατείχαν με οποιοδήποτε τρόπο (αρπαγή, παραχώρηση κ.λπ.) μέσα σε πέντε μέρες να τα παραδώσουν στις αρχές, για να αποφύγουν αυστηρότατες κυρώσεις.
Ο στρατός έφτασε στο Διδυμότειχο στις 17 Απριλίου και από την επομένη, άρχισε η περισυλλογή όλου αυτού του υλικού, που γίνονταν υπό την εποπτεία ενός υπενωμοτάρχη, που τους διέθεσε η Στρατονομία. Είχαν προηγηθεί από τα τέλη Μαρτίου 1945 οι αγγλικές συμμαχικές δυνάμεις, που είχαν μαζί τους και αποικιακά στρατεύματα από την Ινδία. Στο Διδυμότειχο ειδικά κατέλαβαν τα γραφεία της Περιφερειακής Επιτροπής του ΚΚΕ και τα διέλυσαν, όπως συνέβη και με ορισμένα σπίτια κομμουνιστών.

 

Αποθήκευση στο ιστορικό τζαμί…


Χώρος για να μαζέψουν όλα αυτά τα υλικά δεν υπήρχε. Ούτε πιστώσεις για να νοικιαστούν αποθήκες. Έτσι αποφάσισαν να τα μαζεύουν στο μεγάλο τζαμί της πλατείας, το οποίο δεν λειτουργούσε ως χώρος θρησκευτικής λατρείας. Τα μάζευαν από διάφορα κτίρια, στα οποία έδρευαν οι Εαμικές οργανώσεις, από ιδιωτικές κατοικίες και καταστήματα. Ο Δήμος είχε διαθέσει στον Κωνσταντόπουλο δύο κάρα καθαριότητας και δύο οδοκαθαριστές, μαζί με άλλους αχθοφόρους (χαμάληδες) και τα στοίβαζαν στο τζαμί, που και κατά το παρελθόν είχε χρησιμοποιηθεί ως αποθήκη. Εκεί ως τις 30 Απριλίου συγκεντρώθηκαν και ταξινομήθηκαν όλα αυτά τα υλικά, καταχωρήθηκαν σε καταστάσεις και πήραν αριθμούς. Το επόμενο βήμα ήταν να αρχίσει η διάθεση επίπλων και σκευών βάσει πρωτοκόλλων στις στρατιωτικές υπηρεσίες που είχαν αρχίσει να αναπτύσσονται και μάλιστα των ταγμάτων Εθνοφυλακής 101 και 306, στις αγγλικές μονάδες που υπήρχαν στην περιοχή και στη νεοσυσταθείσα προσκοπική οργάνωση. Έπιπλα και σκεύη δόθηκαν ακόμα και στην Στρατιωτική Διοίκηση της Αλεξανδρούπολης, με εντολή του νομάρχη.


Πέταλα και υνία!!!


Οι εφοριακοί εκτός των επίπλων και σκευών, δέσμευσαν και πολλά τρόφιμα και μεγάλες ποσότητες σιδηρικών ειδών των Γερμανών, όπως λαμαρίνες, σίδερα μπετόν, σιδερένιες ράβδους κ.λπ. μέταλλα δηλαδή που ήταν κατάλληλα και για την κατασκευή πετάλων και καρφιών για τα ζώα ή για υνία οργώματος. Αυτά κατά τον Κωνσταντόπουλο τα είχε κατάσχει προηγουμένως η ΕΤΑ, αλλά ο Κωνσταντόπουλος έγραψε στην αναφορά του ότι τα διέθετε μόνο σε ομοϊδεάτες της πεταλωτές (ναλμπάντηδες) και σιδεράδες μέσω της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών. Επιπλέον πρότεινε στο νομάρχη Έβρου να διατεθούν τάχιστα με δημοπρασίες ή με απευθείας εκποιήσεις (πέταλα, υνία κ.λπ.) σε αγρότες της πόλης και της επαρχίας Διδυμοτείχου, ώστε να προλάβουν την καλλιεργητική περίοδο οι γεωργοί και να μην περιπέσουν σε κατάσταση ανεργίας οι πεταλωτές και οι σιδεράδες, λόγω έλλειψης πρώτων υλών. Μια πρώτη δημοπρασία, που όμως κηρύχθηκε άγονη γιατί δεν δόθηκαν συμφέρουσες προσφορές, έγινε στις 29 Απριλίου.
Παράλληλα οι εφοριακοί άρχισαν τις κατασχέσεις των επίπλων και των εργαλείων στο κουρείο ενός Ισραηλίτη, που το κατείχε ένας… Ελασίτης, και ανάλογες ενέργειες έγιναν σε ραφείο, που είχε ραπτομηχανές, σε ποδήλατα και άλλα είδη που βρέθηκαν σε άλλα καταστήματα, γραφεία αλλά και στο σιδηροδρομικό σταθμό.
Με τη βοήθεια της Στρατονομίας κατασχέθηκαν 13 άλογα, προερχόμενα από τον ΕΛΑΣ, αλλά τα παρέδωσαν στα χέρια των ίδιων ανθρώπων για φύλαξη με πρωτόκολλα, γιατί η εφορία δεν είχε στάβλους.

 

Οι Εβραϊκές περιουσίες του Διδυμοτείχου


Ένας άλλος τομέας δραστηριότητας ήταν τα εγκαταλελειμμένα σπίτια των Εβραίων του Διδυμοτείχου που τους είχαν στείλει στα στρατόπεδα συγκέντρωσης οι Ναζί. Εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν σε πρώτη φάση 30 σπίτια στα οποία από το Σεπτέμβριο, που άρχισε η Εαμοκρατία, είχαν κατοικήσει άλλοι Διδυμοτειχίτες. Υπολείπονταν η έρευνα περίπου άλλων 100 εβραϊκών σπιτιών και 30 καταστημάτων, που επίσης είχαν καταληφθεί.
Ανάλογο ζήτημα είχε προκύψει και με σπίτια, χωράφια και καταστήματα, Οθωμανών οι οποίοι για άγνωστη αιτία, κατέφυγαν στην Τουρκία εγκαταλείποντες τα πάντα, σπίτια, χωράφια, αμπέλια κ.λπ.
Εδώ ας κάνουμε μια παρένθεση για να δούμε τι συνέβη με τους Μουσουλμάνους. Πράγματι οι εφημερίδες των Αθηνών είχαν γράψει ότι μετακινούνται οι Μουσουλμάνοι της Θράκης προς την Τουρκία, χωρίς να αναφερθούν σε αριθμούς. Κυβερνητική πηγή παρέσχε την πληροφορία ότι αυτή η μετακίνηση δεν αποτελεί σπουδαίο γεγονός γιατί αφορά μόνο μερικές οικογένειες και αυτό επειδή δεν έβλεπαν αποκαθιστάμενο το κράτος του νόμου και ανησύχησαν. Υπήρχαν όμως πληροφορίες ότι η μετακίνηση αυτή γίνονταν με την έγκριση και τη βοήθεια του Τουρκικής κυβέρνησης, η οποία παρείχε και σχετικές διευκολύνσεις. Διευκρινίζονταν επίσης ότι η αναχώρηση οικογενειών από τη Θράκη δεν είχε τη μορφή ομαδικής εξόδου. Το ακριβές είναι- έλεγαν κυβερνητικές πηγές ότι κατά την περίοδο της εσωτερικής ανωμαλίας, υπονοώντας τα Δεκεμβριανά, αναχώρησαν μερικές οικογένειες Μουσουλμάνων της Δυτικής Θράκης. Από την πλευρά του ο «Ριζοσπάστης» διέψευδε ότι υπήρχε προπαγάνδα του ΕΑΜ, γι’ αυτές τις μετακινήσεις, τις οποίες απέδιδε «αποκλειστικά στην τρομοκρατία και στα άγρια πιεστικά μέτρα που εφαρμόζουν εναντίον των Τούρκων οι συμμορίες του περιβόητου Τσαούς Αντών και οι στρατολογημένοι στην Εθνοφυλακή Χίτες και αξιωματικοί των Ταγμάτων Ασφαλείας».Ο Κωνσταντόπουλος πάντως συνέστησε επιτροπές στα χωριά με Οθωμανούς, ώστε μέσα σε 5 μέρες να καταγραφούν οι εγκαταλειφθείσες περιουσίες. Για παράδειγμα η Κυανή είχε τότε 55 Οθωμανικές οικογένειες που κατείχαν περί τα 4.000 στρέμματα καλλιεργειών κυρίως. Το Θούριο είχε 30 Οθωμανικές οικογένειες με 3.000 στρέμματα καλλιεργειών.
Ο νομάρχης Έβρου ζητούσε από τον Έφορο Διδυμοτείχου να ενισχύσει και την προσωρινή αποκατάσταση αγροτών σε 19 χωριά της Αλεξανδρούπολης, που τα είχαν καταστρέψει οι κατακτητές.
Ένα άλλο ζήτημα που έπρεπε να αντιμετωπίσει ο Έφορος Διδυμοτείχου ήταν το ζήτημα του αλατιού, που ήταν μονοπωλιακό είδος που το διέθετε το κράτος στους καταναλωτές. Βρέθηκαν, κατασχέθηκα και παραδόθηκαν στο Κρατικό Μονοπωλείο της πόλης 12.764 κιλά, ενώ άλλα 12.375 κιλά βρέθηκαν στις αποθήκες της Ένωσης γεωργικών Συνεταιρισμών. Στην ίδια Ένωση βρέθηκαν και ποσότητες τσιγάρων, για τα οποία δεν είχε καταβληθεί φόρος, γιατί δεν λειτουργούσε ως τις 30 Απριλίου 1945 η Εφορία Καπνού.
Επίσης πλείστα όσα ζητήματα κρατικής διοίκησης έπρεπε να τακτοποιηθούν, όσο προχωρούσε η ανασυγκρότηση του κράτους, μετά τον πόλεμο και την τετραετή κατοχή.
Τέτοια ζητήματα ήταν π.χ. η σύνταξη καταλόγων απόρων οικογενειών των Διδυμοτειχιτών, που είχαν καταφύγει στη Μέση Ανατολή και είχαν καταταγεί στις εκεί ελληνικές ένοπλες δυνάμεις, πολεμώντας τους Γερμανούς. Έπρεπε να μεθοδευτεί η διανομή βοηθημάτων και τροφίμων από τις κρατικές αποθήκες σε οικογένειες θυμάτων της Κατοχής. Έπρεπε να μελετηθούν και άλλα ζητήματα καθαρώς φορολογικά όπως ή έκδοση νέων αδειών ποτοποιίας, η προκήρυξη δημοπρασιών για τους ενοικιαστές των φόρων αλιείας, καυσοξύλων, λατομείων, η παράδοση της διαχείρισης του Δημόσιου Ταμείου στο νέο διευθυντή κ.ά. Δούλευαν από τις 7 το πρωί ως τις 7 το απόγευμα με διακοπή μιας ώρας το μεσημέρι. Πολλές φορές έπαιρναν και δουλειά στο σπίτι, τα βράδια. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Οικονομική Εφορία Διδυμοτείχου ήταν την εποχή εκεί βεβαρημένη με τη διαχείριση 2.500 κτημάτων του Δημοσίου. Η δουλειά που είχε πέσει στους ώμους των εφοριακών τότε ήταν τεράστια. Μόνο η αλληλογραφία με τη Διοίκηση Δημοσίων Κτημάτων μέσα στο 16 μέρες είχε υπερβεί τους 100 αριθμούς πρωτοκόλλου!!!


Αυτή ήταν η τυπική εικόνα μιας επαρχιακής πόλης, και ενός αδύναμου κράτους, που προσπαθούσε να ανασυγκροτηθεί μετά από βάρβαρη και εξοντωτική τετραετή τριπλή Κατοχή (Γερμανοί, Ιταλοί, Βούλγαροι), χωρίς ακόμα να υποπτεύεται κανένας, ότι θα ακολουθούσε και ένας τετραετής αιματηρός εμφύλιος πόλεμος.


Παντελής Στεφ. Αθανασιάδης

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Το πάθος του Μάρκου για τους τεκέδες,τους ναργιλέδες και τις…φραγκοσυριανές

Αν ζούσε σήμερα ο Μάρκος Βαμβακάρης ως και τραγούδι θα έγραφε για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης. «Χαρμάνης είμ’ απ το πρωί, πάω για να φουμάρω μες τον τεκέ του Σάλωνα Π’έχε το φίνο μαύρο μες στον τεκέ του Μίχαλου π’έχε το σύρμα μαύρο» Μόνιμος θαμώνας τον τεκέδων του Πειραιά ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ιστορία του δημοτικού σουξέ «Παπαλάμπραινα»

Στα πρώτα χρόνια μετά την ίδρυση του ελληνικού κράτους οργίαζαν οι ληστές και οι κλέφτες. Σαν καλή ώρα. Οι κακοποιοί είχαν εξελιχθεί στο μεγάλο πονοκέφαλο της Πολιτείας ,παρότι η κοινωνία τους δέχθηκε με τα υπέρ και με τα κατά τους. Τραγούδησε τα κατορθώματά τους, τα παθήματά ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάικλ Ροκφέλερ. Ο γόνος της ζάπλουτης οικογένειας που τον έφαγαν ιθαγενείς κανίβαλοι για εκδίκηση

Στις 19 Νοεμβρίου του 1961, ο γιος και κληρονόμος της τεράστιας περιουσίας των Νεοϋορκέζων Ροκφέλερ, Μάικλ, κρεμόταν από ένα αναποδογυρισμένο καταμαράν στα ανοιχτά της Νέας Γουινέας. Μαζί του ήταν ο Ολλανδός ανθρωπολόγος, Ρενέ Γουάσνικ. Οι δύο άντρες είχαν περάσει τη νύχτα μεσοπέλαγα, περιμένοντας βοήθεια.Η εξαφάνιση ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο πιο περίεργος πόλεμος της Ιστορίας!

Το 1932 ξέσπασε στην Αυστραλία ένας φοβερός πόλεμος εναντίον ενός ανίκητου εχθρού. Σπαταλήθηκαν χιλιάδες σφαίρες, αλλά ο εχθρός δεν έπεφτε. Ήταν ο μεγάλος πόλεμος των Εμού, των γιγαντόσωμων πτηνών που «έβαλαν τα γυαλιά» στον αυστραλέζικο στρατό. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο, οι εκτάσεις στο δυτικό τμήμα ...

Διαβάστε περισσότερα

Βασίλισσα Άννα: H αληθινή ιστορία της εκκεντρικής βασίλισσας που ενέπνευσε τον Γιώργο Λάνθιμo

H τελευταία της Δυναστείας των Στιούαρτ, η Άννα Στιούαρτ, γεννήθηκε στις 6 Φεβρουαρίου του 1665. Ήταν η μικρότερη κόρη της Άννας Χάιντ και του Ιακώβου Δούκα του Γιορκ, (του δεύτερου γιου, ενός αμφιλεγόμενου βασιλιά), και, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα γινόταν ποτέ βασίλισσα. Από ένα παράδοξο ...

Διαβάστε περισσότερα

Η τραγική μοίρα των παιδιών του Αϊνστάιν

Όσο ριζοσπαστικές και καινοτόμες ήταν οι ιδέες και οι ανακαλύψεις του Άλμπερτ Αϊνστάιν τόσο επεισοδιακή και ασταθής ήταν η προσωπική του ζωή. Κατά γενική ομολογία, ήταν ένας άνθρωπος με ιδιοτροπίες και παραξενιές. Δυστυχώς, οι μεγαλύτεροι αποδέκτες της ιδιορρυθμίας του ήταν τα ίδια του τα ...

Διαβάστε περισσότερα

Το σεξ στο Μεσαίωνα

Στον Μεσαίωνα οι εκκλησίες γίνονταν το «καταφύγιο» ερωτευμένων ζευγαριών. Σύμφωνα με την καθηγήτρια Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότας, Ρουθ Μάζο Κάρας, οι ναοί τότε ήταν κάτι σαν το πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου! Τα νεαρά ζευγάρια που αναζητούσαν δωρεάν ερωτική στέγη κατέφευγαν στις εκκλησίες γιατί το ...

Διαβάστε περισσότερα

Καπετανίδης Νίκος-O Eθνομάρτυρας δημοσιογράφος

Ένας από τους πιο αναγνωρίσιμους εθνομάρτυρες, που απαγχονίστηκε στα Δικαστήρια Ανεξαρτησίας σε ηλικία 32 ετών, πρόλαβε όμως και σημάδεψε με την πένα και τη στάση του τον ποντιακό αγώνα. Παιδί της Ριζούντας, όπου είδε το φως το 1889, ο Καπετανίδης τελείωσε το Φροντιστήριο Τραπεζούντας πριν ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν ο Ντε Γκώλ άνοιγε την πόρτα της Ευρώπης στους Έλληνες

Είκοσι δύο χρόνια από το θάνατο του Κωνσταντίνου Καραμανλή , εκείνο που έρχεται στο μυαλό όλων είναι το μέγιστο των επιτευγμάτων του , η ένταξη της Ελλάδος στην Ευρωπαική Ένωση. Όπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο Καραμανλής μετά τον Ιούλιο του 1960, σ’ αυτό είχε ...

Διαβάστε περισσότερα

Όταν η Εφορία "έδεσε" τον Αλ Καπόνε!

Ο διαβόητος μαφιόζος Άλφονς Γκαμπριέλ Καπόουν, γνωστότερος ως Αλ Καπόνε (Al Capone), γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου του 1899 στο Μπρούκλιν. Οι γονείς του είχαν μεταναστεύσει από την Ιταλία στις ΗΠΑ πέντε χρόνια νωρίτερα, αναζητώντας μια καλύτερη τύχη. Με το έγκλημα ήρθε σε επαφή πολύ νωρίς. Σε ...

Διαβάστε περισσότερα

Κωνσταντίνος Χατζόπουλος-100 χρόνια από τον θάνατο του σπουδαίου Αγρινιώτη διανοούμενου

Ποιητής, πεζογράφος, ιδεολόγος του σοσιαλισμού και υπέρμαχος του δημοτικισμού. Υπήρξε μία από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες των ελληνικών γραμμάτων. Ο Κωνσταντίνος Χατζόπουλος γεννήθηκε στο Αγρίνιο στις 11 Μαΐου του 1868. Ήταν το πρώτο από τα επτά παιδιά του κτηματία Ιωάννη Χατζόπουλου και της Θεοφανίας Στάικου, που προερχόταν ...

Διαβάστε περισσότερα

Τα 10 Πιο Παράξενα Όπλα Που Εφευρέθηκαν Ποτέ

Τα όπλα ήταν πάντα μέρος της ανθρώπινης ύπαρξης, από τη χρήση τους για προστασία μέχρι για χρήσεις σε παιχνίδια όπως airsoft...Μέσα στα χρόνια είδαμε την εξέλιξη των όπλων και της τεχνογνωσίας. Ωστόσο τα όπλα που έχετε δει ή που ξέρετε δεν περιλαμβάνουν όλο το  εύρος ...

Διαβάστε περισσότερα

Η ανάγκη παρακολούθησης του διαβήτη, ειδικά την εποχή του κορωνοϊού

Η αποφυγή του ιατρικού ελέγχου εκ μέρους του διαβητικού ατόμου, λόγω προφύλαξης από τον νέο κορωνοϊό, μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καρδιαγγειακών επιπλοκών, ενώ η έλλειψη θεραπείας για τη χρόνια υπεργλυκαιμία ενδέχεται να αυξήσει τον κίνδυνο μόλυνσης από τον ιό.   O Δρ. Ανδρέας Μελιδώνης, Συντονιστής ...

Διαβάστε περισσότερα

Εργατική Πρωτομαγιά: Πότε καθιερώθηκε ως εργατική γιορτή και πότε γιορτάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα

Ετήσια γιορτή, με παγκόσμιο χαρακτήρα των ανθρώπων της μισθωτής εργασίας η Εργατική Πρωτομαγιά. Με συγκεντρώσεις και πορείες, η εργατική τάξη βρίσκει την ευκαιρία να προβάλει τα κοινωνικά και οικονομικά της επιτεύγματα και να καθορίσει το διεκδικητικό της πλαίσιο για το μέλλον. Η Πρωτομαγιά είναι απεργία ...

Διαβάστε περισσότερα

Το πέρασμα της Νιάλας – Η απίστευτη συνάντηση του Δημοκρατικού Στρατού με τους διώκτες του

Άγραφα - αυχένας Νιάλας, υψόμετρο 2.200 μέτρα, Μεγάλη Παρασκευή, 11 Απριλίου 1947 Ο ουρανός λες και θα άγγιζε το βουνό. Τα μολυβένια σύννεφα είχαν κατέβει τόσο χαμηλά, που σχεδόν ακουμπούσαν τα κεφάλια των ανθρώπων. Χιόνιζε ακατάπαυστα και φυσούσε δαιμονισμένα. Ακόμη και το να μιλήσει κάποιος στον ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο Τσώρτσιλ επίτιμος δημότης Αγρινίου

Ίσως προκαλεί εντύπωση αλλά είναι ακριβές.Ιδού...   Αριθ. 2 ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΝ ΑΓΡΙΝΙΟΥ Συγκείμενον από τον Προεδρεύοντα Δημοτ. Σύμβουλον Β. Παπαϊωάννου και τα κάτωθι υπογεγραμμένα μέλη: Συνεδριάσαν εν τω Δημοτικώ καταστήματι σήμερον την 14 του μηνός Μαρτίου του έτους 1945, παρόντος και του Δημαρχούντος Ηλία Σαγεώργη Σκεφθέν Επειδή Δια ταύτα Ψ η φ ί ...

Διαβάστε περισσότερα

Εμμανουήλ Ροΐδη:Επιστολαί ενός Αγρινιώτου

Aγρίνι 1 Μαΐου 1866Αξιότιμε κ. Εκδότα της «Αυγής», Το όνομά μου είναι Σουρλής κατοικώ εις το Αγρίνι κοντά εις τον ποταμόν, και είμαι συνδρομητής εις την αξιόλογον «Αυγήν» σας. Όταν ήμην νέος, υπήγα εις την Πάδοβαν να σπουδάσω ιατρικήν και έπειτα επέστρεψα εδώ, όπου υπανδρεύθην και ...

Διαβάστε περισσότερα

"Ο Αχελώος" :Η πρώτη εφημερίδα που εκδόθηκε στο Αγρίνιο

Η εφημερίδα «Ο Αχελώος» ήταν το επίσημο κυβερνητικό όργανο, της Γερουσίας της Δυτικής Ελλάδος, η έδρα της οποίας είχε μεταφερθεί το 1822 από το Μεσολόγγι στο Αγρίνιο. Ήταν χειρόγραφη και την ευθύνη της συντάξεώς της είχε ο αρχιγραμματέας της Γερουσίας Ν. Λουριώτης που την έγραφε ...

Διαβάστε περισσότερα

Μία λίαν επίκαιρη ιστορία για Παπαφλέσσα, Παττακό και 1821…

Μία ιστορία πολύ επίκαιρη και διδακτική... Επίκαιρη γιατί αφορά την "εθνοσωτήριο" της 21ης Απριλίου 1967 που έχει επέτειο σε μερικές μέρες και διδακτική γιατί αναφέρεται σε παθήματα που πρέπει πάντοτε να γίνονται μαθήματα. Την ιστορία αυτή την αλίευσα από το βιβλίο «το Χόλλυγουντ της πλατείας Κάνιγγο ...

Διαβάστε περισσότερα

Ντοκουμέντο: Οι απώλειες Ελλήνων και Τούρκων στην Επανάσταση του 1821

Εν έτει 1973 ένας συνταξιούχος ρώτησε τους υπευθύνους του περιοδικού «Ιστορία» τα εξής: « Πόσοι αγωνισταί , κατά κατηγορίας ( αρχηγοί, οπλαρχηγοί, καπεταναίοι, απλοί στρατιώτες ) και πόσοι από τον άμαχο πληθυσμό σκοτώθηκαν, εξαφανίστηκαν αιχμαλωτίστηκαν πουλήθηκαν στα σκλαβοπάζαρα κλπ σε όλη τη διάρκεια του αγώνος ...

Διαβάστε περισσότερα

Μάρκος Μπότσαρης- Η μάχη του Κεφαλόβρυσου

Ένας από τους πιο σημαντικούς και ηρωικούς οπλαρχηγούς του 1821, ήταν αναμφίβολα ο Σουλιώτης Μάρκος Μπότσαρης. Ο πρόωρος θάνατός του, ήταν βαρύτατο πλήγμα για τον Αγώνα. Ο Μάρκος Μπότσαρης αρχιστράτηγος της Δυτικής Ελλάδας Μετά την καταστροφική για τους Έλληνες μάχη στο Πέτα (4 Ιουλίου 1822), ο Μάκρος ...

Διαβάστε περισσότερα

Η "ωραία Ελένη" της Επανάστασης του 21-Του Παντελή Στεφ.Αθανασιάδη

Στην Επανάσταση του 1821, υπήρξαν σημαντικές γυναίκες σύζυγοι, μάνες ή ερωμένες, που στήριζαν με τον τρόπο τους, ποικιλότροπα τους αγωνιστές. Συνηθίζουμε να λέμε, πως πίσω από κάθε σπουδαίο άνδρα, κρύβεται μια εξίσου σπουδαία γυναίκα. Και αυτό επαληθεύθηκε, κατά τη διάρκεια της Εθνεγερσίας. Μια τέτοια γυναίκα, ...

Διαβάστε περισσότερα

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης 1770 – 1843

Ηγετική μορφή της Ελληνικής Επανάστασης, που έδρασε στην Πελοπόννησο και εξ αυτού του λόγου είναι γνωστός και ως «Γέρος του Μωριά». Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης γεννήθηκε «εις τα 1770, Απριλίου 3, την Δευτέρα της Λαμπρής... εις ένα βουνό, εις ένα δέντρο αποκάτω, εις την παλαιάν Μεσσηνίαν, ονομαζόμενον ...

Διαβάστε περισσότερα