ΤΑΣΩ -Του Κωνσταντίνου Χατζοπούλου (μέρος Β)

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
8 Απριλίου 2020 00:47:00

Ο Νικολούλας γύρισε μ' ένα τρανό καρπούζι, η Τάσω έστρωσε χάμω δίπλα στο πηγάδι και καθίσαμε να φάμε. Το παγούρι του Νικολούλα με το ρακί κι ο δροσερός αέρας μού ανοίξανε την όρεξη για το φαγί. Κι ο Νικολούλας έτρωγε κι αυτός κι άρχισε να μου λέει το ένα και το άλλο, πώς είχε περάσει την ημέρα του, με ποιον καβγάδισε, ποιόνε φοβέριξε. Έπειτα τα συνηθισμένα για το πότισμα, για τα σπαρτά, για τους γειτόνους, όσο που γύρισε την κουβέντα στην παλιά του χωροφυλακίστικη ζωή. Στο μεταξύ έπαιρνε κι ένα τραγούδι. Ο Νικολούλας ήταν ευχαριστημένος, φαινόταν ευτυχισμένος. Μα και 'γώ δεν ξέρω γιατί μου φαινότανε μένα αστεία αυτή η ευτυχία του, τόσο αστεία που με πείραζε λιγάκι αληθινά. Γυρνούσα και τον κοίταζα, γυρνούσα κι έριχνα και στην Τάσω μια ματιά. Ο Νικολούλας δεν της έδινε καιρό να πει τίποτες κι αυτή, μα κι αν της έδινε, δε φαινότανε πως είχε όρεξη να μιλήσει. Είπε δυο τρία λόγια μερικές στιγμές που τη ρώτησα κάτι, μα χωρίς να με κοιτάξει. Σα να το απόφευγε, θαρρούσα πως ξεχώριζα μια ανησυχία στο πρόσωπο της, μου φαινότανε σα να τη στενοχωρούσε που ήμουνα εκεί δίπλα της. Γύριζα και της έριχνα πάντα ματιές εκεί που φλυαρούσε ο Νικολούλας και στο τέλος έγειρα χάμω ακουμπώντας στο χέρι μου για να τη βλέπω πιο καλά. Η φωνή μέσα μου δεν έλεγε πια: «Φεύγα, γιατρέ», μα ο πειρασμός σκουντούσε το πόδι μου να 'γγίξει το δικό της κάνα δυο φορές. Δε με κοίταξε, έσκυψε μόνο το κεφάλι. Κι ο Νικολούλας φλυαρούσε πάντα και το φεγγάρι έχυνε γεμάτο, διάπλατο το φως του, οι λεύκες πίσω από τη σκεπή του σπιτιού υψωνόντανε ατάραχες, οι ράχες πέρα αντιφεγγίζαν απαλά, το νερό στο αυλάκι δίπλα από το σπίτι μουρμούριζε σιγαλινά κάτω από τις ιτιές. Μου φαινότανε πως ήμουνα χωρισμένος απ' όλη τη ζωή μου κι από τον κόσμο την ώρα αυτή. Και κοίταζα το φως ψηλά, τριγύρω, κάτω, το κοίταζα πώς λάμπιζε στα μαλλιά της Τάσως, πώς άστραφτε στο πρόσωπο της, κοίταζα την Τάσω, κοίταζα αντίκρυ της το Νικολούλα με τ' άγρια μουστάκια του, με τη βρόμικη χωροφυλακίστικη στολή, με τη μαύρη σκούφια στο κεφάλι. Ξαφνικά άλλαξε η διάθεση μου. Θυμήθηκα το δικό μου μιραμπό, που με περίμενε να το φορέσω το πρωί μαζί με το ζακέ, θυμήθηκα τη γιατρική, τη σοβαρότη μου.


«Ξέρεις, λέω καλύτερα να φύγω απόψε· δε μου σελώνεις τον ψαρή;» είπα του Νικολούλα μια στιγμή που έπαψε να μιλεί.

«Τι σου κάπνισε μεμιάς! Τώρα τα μεσάνυχτα να πας;» μου είπε κείνος ξαφνισμένος.

Ανασηκώθηκα και κάθησα: «Θα πάω», είπα· «πού να ξυπνώ πρωί-πρωί!»

«Δεν ντρέπεσαι! Δεν κάθεσαι να κοιμηθείς και μια νυχτιά εδώ όξω στη δροσιά, αφού ήρθες που 'ρθες», ξαναείπε ο Νικολούλας.

Η Τάσω δε μίλησε, δε με κοίταξε.

«Ήρθα και χάλασα τη διάθεση της Τάσως», είπα.

«Δεν ντρέπεσαι και να το λες; Αυτό δα έλειπε! Στο σπίτι σου!» μ' έκοψε γλήγορα ο Νικολούλας και ρίχνοντας ματιά της γυναικός του, σα να 'θελε να τη μαλώσει: «Έτσι είναι τούτη· δεν έχει πολλά λόγια· δεν την ξέρεις», γύρισε και μου ξαναείπε μένα.

«Αφήνεις εσύ να πάρει άλλος αράδα», μουρμούρισε η Τάσω και πήρε ένα κόκαλο και το 'ριξε στο σκύλο, που στεκότανε και κοίταζε.

«Αλήθεια, δε σε ρώτησα πού τη βρήκες την κότα· εδώ δε βλέπω να 'χετε», είπα του Νικολούλα.

«Την πήρα από μια χωριάτισσα· δεν μπόρεσε να την πουλήσει στο παζάρι. Της έδωσα κάμποσα παραγινομένα πεπόνια που ήτανε για πέταμα. Πολύ φτηνά είναι φέτο τα πεπόνια, παράβαλε μποστάνια ο κόσμος», άλλαξε την κουβέντα.

Η Τάσω σα να στενοχωρήθηκε απ' το ρώτημα μου κι έπιασε και σήκωνε τα πιάτα.

«Δεν είναι να πας απόψε πουθενά, εγώ μοναχά τι κάθουμαι! Πάω να φέρω μια γυροβολιά», είπε ο Νικολούλας και σηκώθηκε. «Πού θέλεις να σου στρώσει; Μέσα ή όξω στο χαγιάτι;» με ρώτησε.

«Εσύ πού κοιμάσαι;» του είπα.

«Να κοιμηθώ; Είναι τέτοια εποχή για ύπνο! Απάνω στη δραγάτα γέρνω καμιά ώρα».

Καθώς σηκώθηκα, είδα ένα ψηλό κρεβάτι στη μέση από το μποστάνι.

«Ξέρεις τι παλιόκοσμος είναι εδώ γύρω;» ξαναείπε.

«Χειρότερος αποπάνω απ' τους δικούς μας;»

Κούνησε το κεφάλι του, κρέμασε τον γκρα στον ώμο και χάθηκε μέσα στα σπαρτά.

«Εσύ δε φοβάσαι 'δώ μονάχη σου;» ρώτησα την Τάσω, σα γύρισε από το σπίτι που είχε μπει στο μεταξύ.

«Ήρθες εσύ να με φυλάξεις», απάντησε κοιτάζοντάς με παράξενα, σαν περιγελαστικά, σα θυμωμένα. Και χωρίς να σταθεί, πήγε στο πηγάδι κι έριξε μέσα τον κουβά.

Πήγα και 'γώ κοντά της και την κοίταζα, καθώς έσκυβε ανεβοκατεβάζοντας τα χέρια που κρατούσανε το σκοινί

«Γιατί είσ' έτσι απόψε;» τη ρώτησα χαμογελώντας.

Δε μου απάντησε, ούτε με κοίταξε. Τραβούσε μόνο τον κουβά κοιτάζοντας μέσα στο πηγάδι.

Πάλι κάτι μου έλεγε μέσα μου να την αφήσω και να σηκωθώ να φύγω. Μα η επιμονή της να μη μου απαντά, το πείσμα που έβλεπα στο πρόσωπο της, στα σουφρωμένα χείλη της, σα να με πεισματώνανε και με.

«Δε μου μιλάς, ε;» της είπα κι έβαλα το χέρι μου στη μέση της.

Είχε πιάσει εκείνη τη στιγμή τον κουβά με το ένα χέρι κι έκανε να τον ακουμπήσει στα χείλη του πηγαδιού.

«Φεύγα», μου είπε και τινάχτηκε. Η ματιά της δε ήταν άγρια την ώρα αυτή. Σα θολή μου φάνηκε.

Έχασα τη μιλιά μου και την άφησα να φύγει. Καθώς γύριζε στο σπίτι, έτρεμε το χέρι της που κρατούσε τον κουβά. Το νερό χυνότανε βρέχοντας τα πόδια της κι αφήνοντας κατόπι μια γραμμή. Στεκόμουνα δίπλα στο πηγάδι και την κοίταζα όσο που μπήκε στο σπίτι. Ούτε συλλογιζόμουνα πια να φύγω.

Σε λίγο άκουσα πίσω μου τα πατήματα του Νικολούλα.

«Ξέχασα να ποτίσω τον ψαρή», είπε και τράβηξε πίσω από το σπίτι.


«Πού είν' ο κουβάς, μωρή;» φώναξε της Τάσως, άμα γύρισε με το άλογο στο πηγάδι.

Εκείνη τον έφερε και του έβγαλε νερό και το ποτίσανε.

Είχα καθίσει στο πεζούλι και τους κοίταζα.

«Νύσταξες;» μου είπε ο Νικολούλας βλέποντας με να σκύβω αμίλητος. «Έστρωσες του γιατρού, μωρή;» ρώτησε την Τάσω.

«Πού να του στρώσω;» είπε αυτή

«Εμένανε ρωτάς;» της φώναξε ο Νικολούλας. «Πες της, γιατρέ, πού θέλεις να σου στρώσει», γύρισε σε με, και πήρε το άλογο και πήγε να το δέσει πάλι πίσω από το σπίτι.

«Πού να στρώσω;» μουρμούρισε η Τάσω.

«Όπου θέλεις», απάντησα κοιτάζοντας την.

Με κοίταξε και κείνη αμίλητη.

«Πού κοιμάσαι συ;» τη ρώτησα·

«Στη δραγάτα», απάντησε.

Χαμογέλασα. Μου φάνηκε πως αστράψανε τα δόντια της, δίχως να γελάσει κι αυτή. Και δίχως να μου ξαναμιλήσει, γύρισε την πλάτη κι έφυγε και μπήκε στο σπίτι.

Ο Νικολούλας ξαναγύρισε και μου άνοιξε πάλι κουβέντα. Δεν είχα όρεξη να του αποκριθώ. Απομέσα μου έλεγα να σηκωθώ να φύγω, κι όμως έμενα εκεί που καθόμουνα.

«Νύσταξες», μου είπε πάλι ο Νικολούλας σαν είδε πως δεν του μιλούσα. «Έστρωσες, μωρή;» ξαναρώτησε την Τάσω, που είχε βγει και στεκότανε στην πόρτα του σπιτιού.

«Ναι», φώναξε αυτή.

Σηκώθηκα, τους καληνύχτισα και μπήκα μέσα. Η Τάσω μου είχε στρώσει στο κρεβάτι που ήτανε στημένο στην κάμαρα για τον πατέρα μου.

 

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

Kείμενα για τη λογοτεχνία: «Χώροι μιας ουτοπίας, τόποι μιας πραγματικότητας» του Κωνσταντίνου Μπόμπα-Μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Ένα βασικό θέμα που πραγματεύονται τα μελετήματα αυτού του βιβλίου αφορά στις διαδικασίες με τις οποίες η λογοτεχνία έχει τη δυνατότητα να μεταμορφώσει ένα χώρο σε τόπο. Είναι ίσως προφανές ότι η λογοτεχνική γραφή εξ ορισμού αποτελεί μια διαρκή προσπάθεια κατοίκησης του χώρου, αναγκαία συνθήκη ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο μύθος της ελεύθερης βούλησης της πλειοψηφίας» του Γιώργου Ρούση- Mόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο βιβλίο του διανοούμενου και καθηγητή στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιώργου Ρούση. Στο καινούργιο του βιβλίο επιδιώκει να αποκαλύψει τη μεγάλη απάτη της αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, με βάση την οποία οι άνθρωποι επιλέγουν ελεύθερα εκείνους που τους κυβερνούν , ή με ...

Διαβάστε περισσότερα

Νέο μυθιστόρημα απο τον Μάικλ Πανκ

Ο συγγραφέας του ιστορικού μυθιστορήματος «The Revenant» (Η Επιστροφή) που μεταφέρθηκε στον κινηματογράφο με πρωταγωνιστή τον Λεονάρντο ΝτιΚάπριο και κέρδισε Όσκαρ, θα εκδώσει νέο έργο μετά από περίπου 20 χρόνια.   Ο εκδοτικός οίκος Henry Holt and Company ανακοίνωσε ότι το νέο μυθιστόρημα του Μάικλ Πανκ «Ridgeline» ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η πρώτη εντύπωση»: Το νέο μυθιστόρημα της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ

Το νέο μυθιστόρημα της Τζιν Χανφ Κόρελιτζ έχει τίτλο «Η πρώτη εντύπωση» και σίγουρα θα σας συναρπάσει. Mια ψυχοθεραπεύτρια ετοιμάζεται να εκδόσει ένα βιβλίο για το πώς μπορείς να αναγνωρίσεις αν ο σύντροφος που γνώρισες είναι ο κατάλληλος για σένα. Συνειδητοποιεί όμως ότι ο γάμος ...

Διαβάστε περισσότερα

Δυο νέα παιδικά βιβλία για τους μικρούς αναγνώστες από τις εκδόσεις Μίνωας

Από τις εκδόσεις Μίνωας κυκλοφορεί νέο βιβλίο στη σειρά Μυστηρίου του Σερλοκ Χολμς με τίτλο:Σέρλοκ Χολμς: Το γαλάζιο ρουμπίνι. Μια σειρά που έχουν αγαπήσει οι μικροί αναγνώστες αφού τους εξάπτει τη φαντασία και καμία υπόθεση δεν μένει ανεξιχνίαστη… Όλες οι υποθέσεις κρύβουν πολλά παράξενα γεγονότα, απρόοπτα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού» της Παμ Τζενόφ μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας

«Τα εξαφανισμένα κορίτσια του Παρισιού» είναι σίγουρα ένα από τα πιο συναρπαστικά βιβλία που αξίζει να διαβάσεις. Δεν είναι τυχαία το νέο Best Seller των New York Times με εξαιρετικές κριτικές. Μανχάταν, 1946 Η Γκρέις Χίλι έχασε τον άντρα της κατά τη διάρκεια του πολέμου και ...

Διαβάστε περισσότερα

"Τιρκουάζ" της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ρένας Ρώσση -Ζαΐρη με τίτλο "Το τιρκουάζ". 'Ενα λαμπερό χρώμα που συμβολίζει την αλήθεια. Και την αγνότητα. Το τιρκουάζ, ένα σκοτεινό χρώμα που βουτάει σε αλήθειες ψυχής. Γιατί η ζωή έχει πάντα δύο όψεις. Γιατί κάθε ιστορία κρύβει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μπαμπάς Κομάντο» του Νιλ Σινκλέρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα σημαντικό εγχειρίδιο για νέους μπαμπάδες μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός! Οι νέοι μπαμπάδες θα βρουν στις σελίδες του βιβλίου ένα ανεκτίμητο εγχειρίδιο εκπαίδευσης για να γίνουν μάχιμοι μπαμπάδες και να θέσουν το στράτευμά τους υπό έλεγχο!  Ακολουθούν οι 20 σημαντικοί κανόνες για νέους μπαμπάδες:  Από την ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το δάσος της μνήμης" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο του Σαμ Λόιντ “Το δάσος της μνήμης” σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό βιβλίο μυστηρίου που θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία του σελίδα. Από την παρουσίαση του βιβλίου: Ο Ελάιτζα δε θυμάται πια από πότε ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οι τρεις άσοι" της Λένας Μαντά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η αγαπημένη συγγραφέας Λένα Μαντά επιστρέφει με νέο βιβλίο και κρυμμένους τρεις άσους στο μανίκι της. Τρεις άντρες, φίλοι από μικρά παιδιά, και μια επικίνδυνη γυναίκα που μπαίνει ανάμεσά τους για να δοκιμάσει την πίστη του ενός στον άλλον. Έρωτας, αγάπη, δράση, αγωνία και συγκίνηση διαδέχονται το ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης μιλάει για τα δύο θεατρικά έργα που έγραψε βασισμένος σε κείμενα του Διονυσίου Σολωμού και του Κώστα Καρυωτάκη

Ο Στρατής Πασχάλης συνθέτει δύο θεατρικά έργα, βασισμένος σε κείμενα των δύο κορυφαίων ποιητών, ποιητικά και πεζά, καθώς επίσης σε αποσπάσματα από αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα και δημοσιεύματα, και παραδίδει μια στερεή δραματουργία με την προτροπή «να ξαναρχίσει από την αρχή η ιστορία της σκηνικής μαγείας, ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε σπουδαία βιβλία:«Ο έφηβος» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

O Φιόντορ Ντοστογιέβσκη είναι από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η κοινότητα όπου τείνουν οι ήρωες του Nτοστογιέβσκη δεν είναι κοινωνική, αλλά θρησκευτική· δεν αναζητούν την κοινωνία, αλλά την παγκόσμια αδερφοσύνη· αυτή η κατάληξη μέσ’ στα ενδόμυχα βάθη του Eίναι τους, που οδηγεί μετά στη ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: «Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ» του Φίλιππου Μανδηλαρά

Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα που αξίζει να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες από τον βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά! Μέσα από σκηνές δράσης, μπολιασμένες με πηγαίο χιούμορ και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εικονογράφηση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία μεταμόρφωσης, που αναδεικνύει έναν κόσμο χωρίς φόβο, γεμάτο ασφάλεια και ...

Διαβάστε περισσότερα

Mικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: Στίβεν Χόκινγκ» και «Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ»: Ρόζα Παρκς από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η σειρά «Μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ» έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα παιδιά. Ένα ιδανικό βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, μια μοναδική ιστορία για όσους αγωνίζονται υπερνικώντας τα εμπόδια για να ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο του Φίοντορ Ντοστογιέβσκη «Οι Δαιμονισμένοι» σε μετάφραση από τα Pωσικά του Άρη Αλεξάνδρου. Γράφτηκε το 1870 και είναι ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα έργα του Ντοστογιέφσκι.Δεν εξερευνά μόνο το βάθος της ανθρώπινης ψυχής, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. "Οι αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων" γράφτηκαν το 1862 και παρουσιάζουν μέσα από συγκλονιστικές περιγραφές τα τσαρικά κάτεργα αλλά και  τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για τη λαϊκή Ρωσία και τον άνθρωπο.Ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Η Συμμορία του Γάτου» και «Το Μυστήριο του Βυθισμένου Πλανήτη» του Τζερόνιμο Στίλτον

Σίγουρα έχετε βιβλία του Τζερόνιμο Στίλτον! Τα παιδιά λατρεύουν τις περιπέτειες του και όλα τα βιβλία του έχουν γίνει μπεστ σέλερ καθώς έχει αισιόδοξη διάθεση και μπλέκει συνέχεια σε απίστευτες περιπέτειες. Ευκαιρία να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες δυο νέες περιπέτειες του από τις εκδόσεις Κέδρος. Επέλεξα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε το βραβευμένο βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη «Αδέσποτη Πόλη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέρδος

  Η «Αδέσποτη Πόλη» της Δέσποινας Μάντζαρη διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι την τελευταία σελίδα. Εξάπτει τη φαντασία τους αφού συνδυάζει τη μαγεία, τον φόβο και τη συγκίνηση. Οι γίγαντες, εκτός από τεράστιοι – που σημαίνει ότι μπορούν να σε πατήσουν κατά λάθος ή επίτηδες ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Άνοιξη» της Ευγενίας Φακίνου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος καλωσορίζουν την Άνοιξη με ένα υπέροχο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου.  Στα βιβλία της σειράς «Οι 4 εποχές» με πολύχρωμη εικονογράφηση και ελάχιστο κείμενο παρουσιάζεται κάθε εποχή με τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Εγώ επέλεξα την άνοιξη με τα λουλούδια και τα πουλιά της, εσείς μπορείτε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μυθιστόρημα της Έλενα Φεράντε έγινε σειρά του Netflix

Το Netflix και η Fandango στην Ιταλία θα συνεργαστούν για την παραγωγή σειράς βασισμένης στο «The Lying Life of Adults» του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος της Έλενα Φεράντε.   Το βιβλίο, το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στην Ιταλία μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2019, θα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Πυροβάτης των Αστεριών» του Θοδωρή Κούκια

Aπό τις εκδόσεις Κέρδρος κυκλοφορεί το βραβευμένο βιβλίο " Ο Πυροβάτης των Αστεριών". Πρόκειται για ένα μοναδικό και συνάμα διαφορετικό ταξίδι ενός έφηβου πρωταγωνιστή προς την ενηλικίωση του. Το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια θίγει το πολύ σημαντικό θέμα της διαφορετικότητας. Η ιδέα είναι ξεχωριστή, με απλή ...

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμες εδεσματολογίου της Σοφίας Κλειούση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδώνη

 Στις Μνήμες Εδεσματολογίου απεικονίζεται μια εποχή μεταβατική κατά την οποία η κοινωνία μετασχηματίζεται και εισέρχεται στο στάδιο του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού. Διαγράφονται στάσεις, ήθη και ανθρώπινες συμπεριφορές από τα νοσταλγικά χρόνια της αθωότητας μέχρι την πρόσφατη κρίση, οικονομική και αξιακή. Οι ιστορίες στις Μνήμες Εδεσματολογίου ...

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά και εφήβους: Διαβάζουμε «Ο Φιλάργυρος και O Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου

Στη σειρά ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ των Εκδόσεων Δωδώνη προστίθεται ένας ακόμη τίτλος που αφορά τη διασκευή δύο θεατρικών έργων του Μολιέρου. Η διασκευή των θεατρικών έργων του Μολιέρου Ο Φιλάργυρος και Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής ανήκει στη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου η οποία αναφέρει «τα δύο ...

Διαβάστε περισσότερα