H συγγραφέας Μαρία Αθανασοπούλου μιλάει για το νέο της έργο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία" που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ
19 Αυγούστου 2019 11:27:00

Από τις εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου με τίτλο «Δημοκρατία, Βία και Εξουσία».Η συγγραφέας σε συνέντευξη της στο Timelink δίνει απαντήσεις στα καίρια ερωτήματα όπως:

-Πώς λειτουργούν αυτοί οι τρείς πολιτικοί όροι;

-Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα μελέτη και παρουσίαση για θέματα που μας απασχολούν σήμερα περισσότερο από ποτέ…

https://www.govostis.gr/product/2308/dimokratia-bia-kai-exoysia.html

-Ποια είναι τα ερεθίσματα που σας οδήγησαν να γράψετε το νέο σας βιβλίο με τίτλο "Δημοκρατία, Βία και Εξουσία;

Η Δημοκρατία αποτελεί στόχο ελκυστικό, ζητούμενο διαχρονικό των κοινωνιών και στο όνομά της και με την επίκλησή της έχουν θυσιαστεί και θυσιάζονται αμέτρητοι άνθρωποι ανά την υφήλιο. Κάποιες φορές μάλιστα έχει χρησιμοποιηθεί και χρησιμοποιείται σαν άλλοθι, σαν ιδεολόγημα για την επίτευξη ιδιοτελών σκοπών και στόχων. Αρκεί να θυμηθούμε όλες τις τελευταίες επεμβάσεις του σχετικά πρόσφατου παρελθόντος στη Γιουγκοσλαβία και στη Μέση Ανατολή. Είναι έννοια ευαίσθητη, επιρρεπής στην ακύρωση και την ανατροπή της όταν κάποιες από τις προϋποθέσεις της ύπαρξής της ατονήσουν ή αναιρεθούν.Εξ άλλου τα τελευταία χρόνια στη Χώρα μας η Δημοκρατία έχει υποστεί ουσιώδη πλήγματα σε καίρια σημεία της και λειτουργεί κατ' επίφαση. Η λαϊκή βούληση αγνοείται συστηματικά, χειραγωγείται και υφαρπάζεται ασύστολα. Τα ερεθίσματα συνεπώς για τη συγγραφή του βιβλίου υπήρξαν πολλά και ποικίλα.

-Δημοκρατία,βία και εξουσία μπορούν να συνυπάρξουν;

Η Δημοκρατία όπως εξηγώ και στο βιβλίο προϋποθέτει τη δύναμη εκείνη που δεν ανήκει παρά μόνον στο Λαό, ο οποίος, όπου ισχύει το αντιπροσωπευτικό σύστημα, νομιμοποιεί την εκλεγμένη κυβέρνηση και τα θεσμοθετημένα όργανά της. Συνεπώς η προσφυγή της εξουσίας στη βία σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την απώλεια της δύναμης, δηλαδή την απώλεια της απαιτούμενης συναίνεσης και της αποδοχής και συνακόλουθα τη στήριξη στο Λαό. Επομένως η δημοκρατία και η βία δεν μπορούν να συνυπάρξον γιατί είναι έννοιες ασύμβατες και η μία αναιρεί και ακυρώνει την άλλη. 

-Πώς λειτουργούν οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι στη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα;

Στη σημερινή κοινωνική και πολιτική πραγματικότητα η Δημοκρατία έχει υποστεί ουσιώδη πλήγματα στα καίρια και στα ουσιώδη ζητήματα που στοιχειοθετούν την ύπαρξή της. Οι αποφάσεις λαμβάνονται σε υπερεθνικά κέντρα και οι κυβερνήσεις καλούνται να κάνουν απλή διαχείριση. Με άλλα λόγια πηγή της εξουσίας και των θεσμοθετημένων οργάνων της Πολιτείας δεν είναι ο Λαός αλλά, αντίθετα, η βούλησή του αγνοείται,υφαρπάζεται, κατευθύνεται και χειραγωγείται. Αδιάψευστο δείγμα το bonus των 50 εδρών στον επικρατέστερο κομματικό σχηματισμό, γεγονός που έχει σαν αποτέλεσμα να μας κυβερνούν ισχνές πλειοψηφίες. Αναρωτιέμαι πραγματικά, με αυτή την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα, αν στις συνθήκες νεοφιλευθερισμού που βιώνουμε μπορεί να ευδοκιμήσει η δημοκρατία αφού έχουν αναιρεθεί οι όροι ύπαρξής της ή βρισκόμαστε μπροστά σε μία μεταβατική περίοδο που θα γεννήσει κάτι κανούργιο προκειμένου να αντιστοιχηθεί η λαϊκή βούληση με την εξουσία. Είμαι από εκείνους που θεωρούν ότι δεν ζούμε το τέλος της ιστορίας, ότι οι λαοί δεν έχουνε πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

-Ποιος από τους τρεις όρους θεωρείτε ότι παραμένει ενεργός στην εποχή μας; 

Στην σημερινή κοινωνικοπολιτική πραγματικότητα η δημοκρατία, όπως προείπα, έχει τρωθεί σε ουσιαστικές πλευρές των συνιστωσών της, τα χαρακτηριστικά της έχουνε υποχωρήσει μπροστά στην έμμεση βία που έχει διαποτίσει τις δομές του συστήματος. Αντίστοιχα αυτή η βία των δομών, η δομική βία, έχει γεννήσει και τον αντίποδά της, τη βία των πληττόμενων οι οποίοι καλούνται να βιώσουν τα δυσμενή αποτελέσματα στην δύσκολη καθημερινότητά τους. Συνεπώς μπορούμε να πούμε ότι από τους τρεις αυτούς όρους αυτός που παραμένει ενεργός είναι η βία στην οποιαδήποτε μορφή της

 -Μπορούμε να μιλάμε στις μέρες μας για δημοκρατία;

Το ερώτημά σας είναι κρίσιμο γιατί πραγματικά όταν μεγάλα στρώματα του πληθυσμού έχουνε περιθωριοποιηθεί εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης, που δείχνει να βαθαίνει, και άλλα απειλούνται με περιθωριοποίηση καθώς τα αυτονόητα, όπως για παράδειγμα το δικαίωμα στην εργασία, στην παιδεία, στην υγεία και στη στέγη, έχουνε γίνει ζητούμενο, δεν ξέρω κατά πόσον μπορούμε να κάνουμε λόγο για δημοκρατία. Διακρίνω πολλές φορές έναν υφέρποντα και κάποιες φορές εμφανή και απροκάλυπτο αυταρχισμό τόσο στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, ερήμην και αντίθετα με τη λαϊκή βούληση, όσο και στον τρόπο εφαρμογής τους όταν οι μάζες εκφράσουνε την εναντίωσή τους.

-Με ποιές μορφές εμφανίζεται η βία στη σημερινή εποχή;

Η βία στους καιρούς μας εμφανίζεται με διάφορες μορφές.Διάχυτη και προεξάρχουσα μορφή της, κατά τη γνώμη μου, είναι η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής και η μετατροπή των ανθρώπων σε αναλώσιμους της ιστορίας. Από αυτή την κρατούσα αντίληψη απορρέουν πολλές εκδηλώσεις της έμμεσης βίας, της βίας των δομών στην οποία αναφερθήκαμε παραπάνω. Βία με αυτή την έννοια είναι η πείνα,που, όπως διάβαζα πρόσφατα, μαστίζει 821 εκατομμύρια ανθρώπους στον πλανήτη,ο αποκλεισμός και η διαρκής περιθωριοποίηση μεγάλων στρωμάτων του πληθυσμού λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης. Βία είναι ο εξαναγκασμός των νέων σε μετανάστευση προκειμένου να επιβιώσουν. Βία είναι αυτή η καρικατούρα ζωής που διαμορφώθηκε και επιβλήθηκε τα τελευταία χρόνια αναντίστοιχη με τη ζωή που θα έπρεπε να βιώνουμε για την οποία το σύστημα αδιαφορεί παντελώς. Βία αποτελεί η μετατροπή της εργασίας σε απασχολησιμότητα προκειμένου να υλοποιηθούν οι οικονομικοί στόχοι της συνθήκης του Μάστριχτ. Εκείνος ο νεολογισμός, εκείνη η μαγική λέξη ε υ ε λ φ ά λ ε ι α (σύνθετη λέξη με συνθετικά τις λέξεις ευελιξία και ασφάλεια) όρος που χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον την προηγούμενη δεκαετία για να υποδηλώσει δήθεν την ευελιξία στην αγορά εργασίας αλλά στην πραγματικότητα προκειμένου να υπονομεύσει την ασφάλεια που πρέπει να νιώθει ο εργαζόμενος στο χώρο της εργασίας του και να καταλήξει στον σημερινό εργασιακό Μεσαίωνα καθώς οι εργαζόμενοι αποτελούν τα διαρκή θύματα. Βία είναι οι αυτοκτονίες, η απόγνωση, η διαρκής αγωνία για την επόμενη μέρα, η περικοπή των μισθών και των συντάξεων αδιαφορώντας για την χειροτέρευση της καθημερινότητας στις ζωές των ανθρώπων. Βία ακόμη είναι η συμπεριφορά των κατασταλτικών μηχανισμών της Πολιτείας απέναντι σε όσους εναντιώνονται σε όλα τα παραπάνω. Βία αποτελούν οι περικοπές στην υγεία, στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στην παιδεία. Βία είναι επίσης ο μη σεβασμός στην αρχή της πλειοψηφίας που έπρεπε να ισχύει σε ένα δημοκρατικό και ευνομούμενο κράτος που εκφράστηκε με την καθιέρωση του bonus των 50 εδρών στον επικρατέστερο κομματικό σχηματισμό και έχει σαν αποτέλεσμα να μας κυβερνούν στην πραγματικότητα ισχνές πλειοψηφίες. Και σα να μην έφτανε αυτό είναι αυτή η ίδια η Πολιτεία που εντοπίζει και βαφτίζει υποκριτικά και ανερυθρίαστα μη σεβασμό στην αρχή της πλεοψηφίας την οποιαδήποτε αντίδραση και εναντίωση που εύλογα γεννάει η συμπεριφορά της.

-Μπορεί η βία να δημιουργήσει τη δύναμη;

Η Βία είναι έννοια αντιστρόφως ανάλογη με τη δύναμη.Με άλλα λόγια η προσφυγή των συστημάτων εξουσίας στη Βία όπως επίσης και η παρατεταμένη χρήση της σηματοδοτεί και επιβεβαιώνει την απώλεια της δύναμης και εγκαθιδρύει το καθεστώς του τρόμου και τις μορφές διακυβέρνησης που το συντηρούν. Και αυτό γιατί η δύναμη υπάρχει όταν οι άνθρωποι ιδρύοντας σχέσεις ισοτιμίας μπορούν να λέγουν και να πράττουν από κοινού. Υφίσταται δηλαδή η δύναμη εκεί που οι άνθρωποι συγκροτούνται σε πολιτική κοινότητα η οποία είναι η μόνη μορφή οργάνωσης που δεν υπάρχει αναγκαία και η οποία προσδιορίζεται από τις αρχές της αυτονομίας, της συναίνεσης και της ισονομίας που επιτυγχάνεται με την πειθώ και την ελεύθερη αντιπαράθεση των διαφόρων και διαφορετικών απόψεων. Επομένως σε καμία περίπτωση η βία δεν μπορεί να δημιουργήσει τη δύναμη αντίθετα επιβεβαιώνει την απώλειά της.

-Ποιά είναι τα επόμενα λογοτεχνικά σας σχέδια;

Τα τελευταία χρόνια έχω πάψει να κάνω μακρόπνοα σχέδια. Ζω και αφουγκράζομαι τα σημεία, τις σιωπές και τους ήχους των δύσκολων καιρών που βιώνουμε και εκφράζομαι λογοτεχνικά όπως κάθε φορά αισθάνομαι, ανάλογα με τον τρόπο γραφής που το κάθε ερέθισμα υπαγορεύει, είτε μέσα από την ποίηση, είτε με το δοκίμιο και άλλοτε με το διήγημα ή το μυθιστόρημα.

Το νέο συγγραφικό έργο της Μαρίας Αθανασοπούλου κυκλοφορεί απο τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη και αξίζει όλοι να το μελετήσουμε.

"Η αυτοκρατορία που βασίζεται στη γνώμη και στη φαντασία βασιλεύει για λίγο καιρό και αυτή η αυτοκρατορία είναι μειλίχια και επιεικής. Η αυτοκρατορία της βίας βασιλεύει πάντα! Έτσι η γνώμη είναι κάτι σαν βασίλισσα του κόσμου, όμως η βία είναι ο τύραννός του"

ΠΑΣΚΑΛ

Παρουσίαση του βιβλίου:

Σε αυτόν τον καινούργιο κόσμο, σε μία ζωή καρικατούρα αυτής που θα έπρεπε να βιώνουμε, φυλακισμένοι μέσα στα τετελεσμένα γεγονότα που έχουν επιβληθεί ενόσω εμείς είχαμε περιπέσει σε λήθαργο εξακολουθώντας να ονειροπολούμε μέσα σε μία οργάνωση, μέσα σε μία οικονομία που δεν λειτουργεί πια και φαίνονται όσα συμβαίνουν αναπόφευκτα και βαθιά ριζωμένα, πώς λειτουργούν και συμπλέκονται οι τρεις αυτοί πολιτικοί όροι; Ποιος από τους τρεις παραμένει ενεργός στην εποχή μας;

Ζωγραφική: Mάνος Νάκος

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα: 

Η Μαρία Αθανασοπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάτρα. Τελείωσε τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και συνέχισε τις σπουδές της στο Πολιτικό Τμήμα της ίδιας Σχολής. Υπήρξε δικηγόρος Αθηνών και εργάστηκε για παραπάνω από τρεις δεκαετίες στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Γνωρίζει αγγλικά και γαλλικά και κατοικεί στην Αθήνα. Το Δημοκρατία, βία και εξουσία είναι το όγδοο βιβλίο της.

Κυκλοφορούν επίσης: Συνομιλώντας με τους Αλμπέρτο Καέιρο και Φερνάντο Πεσσόα (δοκίμιο)

Ταξίδι Εκλογών (μυθιστόρημα)

Σαν Μυθιστόρημα (μυθιστόρημα)

Ιβάν… όπως Γιάννης… και άλλα ασύνδετα διηγήματα (διηγήματα)

Ποιήματα από το 2016 στο 1990 (ποιητική συλλογή)

Το μαγικό δώρο (αφήγημα)

Συμμετοχή σε Συλλογικό έργο (2017) Τα Ποιήματα του 2016 - Κοινωνία των (δε)κάτων

Έτσι, όπως έρχονται (ποίηση)

Εκδόσεις Γκοβόστη

Επιμέλεια:Γεωργία Χάρδα

georgiacharda@gmail.com    

 

Σχετικά άρθρα

0 σχόλια

Τα στοιχεία σας είναι ασφαλή! Το email σας δεν δημοσιεύεται...
Όλα τα πεδία είναι υποχρεωτικά.

"Τιρκουάζ" της Ρένας Ρώσση-Ζαΐρη μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφόρησε το νέο βιβλίο της Ρένας Ρώσση -Ζαΐρη με τίτλο "Το τιρκουάζ". 'Ενα λαμπερό χρώμα που συμβολίζει την αλήθεια. Και την αγνότητα. Το τιρκουάζ, ένα σκοτεινό χρώμα που βουτάει σε αλήθειες ψυχής. Γιατί η ζωή έχει πάντα δύο όψεις. Γιατί κάθε ιστορία κρύβει ...

Διαβάστε περισσότερα

«Μπαμπάς Κομάντο» του Νιλ Σινκλέρ κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Ένα σημαντικό εγχειρίδιο για νέους μπαμπάδες μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός! Οι νέοι μπαμπάδες θα βρουν στις σελίδες του βιβλίου ένα ανεκτίμητο εγχειρίδιο εκπαίδευσης για να γίνουν μάχιμοι μπαμπάδες και να θέσουν το στράτευμά τους υπό έλεγχο!  Ακολουθούν οι 20 σημαντικοί κανόνες για νέους μπαμπάδες:  Από την ...

Διαβάστε περισσότερα

"Το δάσος της μνήμης" κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ψυχογιός

 Από τις εκδόσεις Ψυχογιός κυκλοφορεί το βιβλίο του Σαμ Λόιντ “Το δάσος της μνήμης” σε μετάφραση Αύγουστου Κορτώ.Πρόκειται για ένα πολύ δυνατό βιβλίο μυστηρίου που θα σας κρατήσει σε αγωνία μέχρι την τελευταία του σελίδα. Από την παρουσίαση του βιβλίου: Ο Ελάιτζα δε θυμάται πια από πότε ...

Διαβάστε περισσότερα

"Οι τρεις άσοι" της Λένας Μαντά μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Η αγαπημένη συγγραφέας Λένα Μαντά επιστρέφει με νέο βιβλίο και κρυμμένους τρεις άσους στο μανίκι της. Τρεις άντρες, φίλοι από μικρά παιδιά, και μια επικίνδυνη γυναίκα που μπαίνει ανάμεσά τους για να δοκιμάσει την πίστη του ενός στον άλλον. Έρωτας, αγάπη, δράση, αγωνία και συγκίνηση διαδέχονται το ...

Διαβάστε περισσότερα

Ο ποιητής Στρατής Πασχάλης μιλάει για τα δύο θεατρικά έργα που έγραψε βασισμένος σε κείμενα του Διονυσίου Σολωμού και του Κώστα Καρυωτάκη

Ο Στρατής Πασχάλης συνθέτει δύο θεατρικά έργα, βασισμένος σε κείμενα των δύο κορυφαίων ποιητών, ποιητικά και πεζά, καθώς επίσης σε αποσπάσματα από αλληλογραφία, επίσημα έγγραφα και δημοσιεύματα, και παραδίδει μια στερεή δραματουργία με την προτροπή «να ξαναρχίσει από την αρχή η ιστορία της σκηνικής μαγείας, ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε σπουδαία βιβλία:«Ο έφηβος» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Γκοβόστη

O Φιόντορ Ντοστογιέβσκη είναι από τις κορυφαίες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. Η κοινότητα όπου τείνουν οι ήρωες του Nτοστογιέβσκη δεν είναι κοινωνική, αλλά θρησκευτική· δεν αναζητούν την κοινωνία, αλλά την παγκόσμια αδερφοσύνη· αυτή η κατάληξη μέσ’ στα ενδόμυχα βάθη του Eίναι τους, που οδηγεί μετά στη ...

Διαβάστε περισσότερα

ΟΙ 12 ΘΕΟΙ ΝΤΕΤΕΚΤΙΒ: «Ένα ψάρι που το έλεγαν Ορφώ» του Φίλιππου Μανδηλαρά

Ένα βιβλίο για τη διαφορετικότητα που αξίζει να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες από τον βραβευμένο συγγραφέα Φίλιππο Μανδηλαρά! Μέσα από σκηνές δράσης, μπολιασμένες με πηγαίο χιούμορ και σε συνδυασμό με την ιδιαίτερη εικονογράφηση, ξεδιπλώνεται μια ιστορία μεταμόρφωσης, που αναδεικνύει έναν κόσμο χωρίς φόβο, γεμάτο ασφάλεια και ...

Διαβάστε περισσότερα

Mικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ: Στίβεν Χόκινγκ» και «Μικρά κορίτσια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ»: Ρόζα Παρκς από τις Εκδόσεις Παπαδόπουλος

Η σειρά «Μικρά αγόρια με ΜΕΓΑΛΕΣ ΙΔΕΕΣ» έχει αγαπηθεί ιδιαίτερα από τα παιδιά. Ένα ιδανικό βιβλίο για γονείς και εκπαιδευτικούς που θέλουν να γνωρίσουν τη ζωή και το έργο του μεγάλου επιστήμονα Στίβεν Χόκινγκ, μια μοναδική ιστορία για όσους αγωνίζονται υπερνικώντας τα εμπόδια για να ...

Διαβάστε περισσότερα

«Οι Δαιμονισμένοι» του Φιόντορ Ντοστογιέβσκη κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Από τις ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη κυκλοφορεί το εξαιρετικό βιβλίο του Φίοντορ Ντοστογιέβσκη «Οι Δαιμονισμένοι» σε μετάφραση από τα Pωσικά του Άρη Αλεξάνδρου. Γράφτηκε το 1870 και είναι ένα από τα πιο πολιτικοποιημένα έργα του Ντοστογιέφσκι.Δεν εξερευνά μόνο το βάθος της ανθρώπινης ψυχής, αλλά είναι ταυτόχρονα και μια ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων» του Φιόντορ Ντοστογιέφσκη που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Γκοβόστη

Ο Φιόντορ Ντοστογιέφσκι αποτελεί μία από τις σπουδαιότερες μορφές της παγκόσμιας λογοτεχνίας. "Οι αναμνήσεις από το Σπίτι των Πεθαμένων" γράφτηκαν το 1862 και παρουσιάζουν μέσα από συγκλονιστικές περιγραφές τα τσαρικά κάτεργα αλλά και  τη μεγάλη αγάπη του συγγραφέα για τη λαϊκή Ρωσία και τον άνθρωπο.Ένα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε «Η Συμμορία του Γάτου» και «Το Μυστήριο του Βυθισμένου Πλανήτη» του Τζερόνιμο Στίλτον

Σίγουρα έχετε βιβλία του Τζερόνιμο Στίλτον! Τα παιδιά λατρεύουν τις περιπέτειες του και όλα τα βιβλία του έχουν γίνει μπεστ σέλερ καθώς έχει αισιόδοξη διάθεση και μπλέκει συνέχεια σε απίστευτες περιπέτειες. Ευκαιρία να διαβάσουν οι μικροί αναγνώστες δυο νέες περιπέτειες του από τις εκδόσεις Κέδρος. Επέλεξα ...

Διαβάστε περισσότερα

Διαβάζουμε το βραβευμένο βιβλίο της Δέσποινας Μάντζαρη «Αδέσποτη Πόλη» που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέρδος

  Η «Αδέσποτη Πόλη» της Δέσποινας Μάντζαρη διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον των αναγνωστών μέχρι την τελευταία σελίδα. Εξάπτει τη φαντασία τους αφού συνδυάζει τη μαγεία, τον φόβο και τη συγκίνηση. Οι γίγαντες, εκτός από τεράστιοι – που σημαίνει ότι μπορούν να σε πατήσουν κατά λάθος ή επίτηδες ...

Διαβάστε περισσότερα

«Η Άνοιξη» της Ευγενίας Φακίνου κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κέδρος

Οι εκδόσεις Κέδρος καλωσορίζουν την Άνοιξη με ένα υπέροχο βιβλίο της Ευγενίας Φακίνου.  Στα βιβλία της σειράς «Οι 4 εποχές» με πολύχρωμη εικονογράφηση και ελάχιστο κείμενο παρουσιάζεται κάθε εποχή με τα χαρακτηριστικά της γνωρίσματα. Εγώ επέλεξα την άνοιξη με τα λουλούδια και τα πουλιά της, εσείς μπορείτε ...

Διαβάστε περισσότερα

Το μυθιστόρημα της Έλενα Φεράντε έγινε σειρά του Netflix

Το Netflix και η Fandango στην Ιταλία θα συνεργαστούν για την παραγωγή σειράς βασισμένης στο «The Lying Life of Adults» του πιο πρόσφατου μυθιστορήματος της Έλενα Φεράντε.   Το βιβλίο, το οποίο έγινε αμέσως μπεστ σέλερ στην Ιταλία μετά την κυκλοφορία του τον Νοέμβριο του 2019, θα ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ο Πυροβάτης των Αστεριών» του Θοδωρή Κούκια

Aπό τις εκδόσεις Κέρδρος κυκλοφορεί το βραβευμένο βιβλίο " Ο Πυροβάτης των Αστεριών". Πρόκειται για ένα μοναδικό και συνάμα διαφορετικό ταξίδι ενός έφηβου πρωταγωνιστή προς την ενηλικίωση του. Το βιβλίο του Θοδωρή Κούκια θίγει το πολύ σημαντικό θέμα της διαφορετικότητας. Η ιδέα είναι ξεχωριστή, με απλή ...

Διαβάστε περισσότερα

Μνήμες εδεσματολογίου της Σοφίας Κλειούση κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Δωδώνη

 Στις Μνήμες Εδεσματολογίου απεικονίζεται μια εποχή μεταβατική κατά την οποία η κοινωνία μετασχηματίζεται και εισέρχεται στο στάδιο του καταναλωτισμού και του νεοπλουτισμού. Διαγράφονται στάσεις, ήθη και ανθρώπινες συμπεριφορές από τα νοσταλγικά χρόνια της αθωότητας μέχρι την πρόσφατη κρίση, οικονομική και αξιακή. Οι ιστορίες στις Μνήμες Εδεσματολογίου ...

Διαβάστε περισσότερα

Για παιδιά και εφήβους: Διαβάζουμε «Ο Φιλάργυρος και O Κατά Φαντασίαν Ασθενής» του Μολιέρου

Στη σειρά ΘΕΑΤΡΟ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ ΚΑΙ ΕΦΗΒΟΥΣ των Εκδόσεων Δωδώνη προστίθεται ένας ακόμη τίτλος που αφορά τη διασκευή δύο θεατρικών έργων του Μολιέρου. Η διασκευή των θεατρικών έργων του Μολιέρου Ο Φιλάργυρος και Ο Κατά Φαντασίαν Ασθενής ανήκει στη συγγραφέα Αντωνία Θεοχαρίδου η οποία αναφέρει «τα δύο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Στρατιωτική Ιστορία» Τεύχος 272 -Κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Γκοβόστη

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΤΗΣ ΣΥΝΤΑΞΗΣ Mε το τεύχος Απριλίου της Στρατιωτικής Ιστορίας ολοκληρώνεται ένα τετράμηνο ζωής του περιοδικού κάτω από τη νέα εκδοτική στέγη των Εκδόσεων Γκοβόστη. Ένα τετράμηνο προσαρμογής στα νέα δεδομένα τόσο για την ομάδα σύνταξης όσο και των συνεργατών αυτής. Η εμπιστοσύνη των αναγνωστών για το ...

Διαβάστε περισσότερα

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε δύο νέα βιβλία της σειράς «ΑΝΑΤΟΛΗ» από τις εκδόσεις Γκοβόστη

Οι ιστορικές εκδόσεις Γκοβόστη επιμένουν να κοιτούν ανατολικά και μας προσφέρουν δυο νέα αριστουργήματα σε ακριβή ανατύπωση της σειράς «Ανατολή» που κυκλοφόρησε πριν από περίπου 100 χρόνια! Πρόκειται για διαμάντια με τεράστια λογοτεχνική ή φιλοσοφική και κοινωνιολογική αξία, πολλά από τα οποία έχουν εξαντληθεί ακόμα και ...

Διαβάστε περισσότερα

«Λίντμπεργκ - Η περιπετειώδης ιστορία ενός ιπτάμενου ποντικού» του Τορμπέν Κούλμαν από τις εκδόσεις Ψυχογιός

Μετά τον υπέροχο "Άρμστρονγκ και το περιπετειώδες ταξίδι ενός ποντικού στο φεγγάρι" και αλλά τον " Έντισον και το μυστήριο του χαμένου ποντικοθησαυρο" ο συγγραφέας επιστρέφει με νέο βιβλίο και ανεβάζει τους φανατικούς αναγνώστες του στους αιθέρες.  Αυτή τη φορά ο Τορμπέν Κούλμαν μας παρουσιάζει ...

Διαβάστε περισσότερα

Μένουμε σπίτι και διαβάζουμε «Το Τελευταίο Πέταγμα του Φλαμίνγκο», του Mia Couto από τις εκδόσεις Gutenberg

 «Το Τελευταίο Πέταγμα του Φλαμίνγκο», του Mia Couto μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Gutenberg.  «Οι Ευρωπαίοι περπατούν λες και ζητούν συγγνώμη απ᾿ τον κόσμο για την ενόχληση. Πατούν στη γη λεπτεπίλεπτα αλλά, όλως παραδόξως, παράγουν πολύ θόρυβο». Ένα μυθιστόρημα ενδιαφέρον , αληθινό, εξωτικό, αισθησιακό, πνευματώδες, πολιτικό έργο ...

Διαβάστε περισσότερα

«Ταξιδεύοντας σε ξένη γη» του David Park από τις εκδόσεις Gutenberg

 «Ένα μυθιστόρημα που ξεχειλίζει από μεγάλα συναισθήματα» (Daily Mail), που μιλά για την αγάπη, την απώλεια, τη μνήμη, την ενοχή και την εξιλέωση, για τη σχέση πατέρα και γιου, για μυστικά που χωρίζουν και για δεσμούς που παραμένουν άρρηκτοι. Δεν είναι τυχαίο ότι αυτό το υπέροχο ...

Διαβάστε περισσότερα

Γιατί ο «Κόμης Μοντεχρίστος» είναι το καλύτερο βιβλίο για να διαβάσει κανείς αν βρίσκεται σε απομόνωση;

Ο «Κόμης Μοντεχρίστος» από τις εκδόσεις Gutenberg (Α' & Β’ τόμος) είναι το καλύτερο βιβλίο για να διαβάσει κανείς αν βρίσκεται σε απομόνωση σύμφωνα με άρθρο που αναρτήθηκε στη σελίδα του βιβλιοπωλείου της λογοτεχνικής επιθεώρησης «London Review of Books». Γιατί; -Είναι πολύ μεγάλο. -Είναι πολύ εύκολο να διαβαστεί, ...

Διαβάστε περισσότερα